22 set., 2022

S’aprova la moció de JxCAT per la crema de les restes vegetals de les explotacions agrícoles

El Ple ordinari de la Diputació de Lleida corresponent al mes de setembre ha aprovat aquest dijous una moció, presentada pel Grup de Junts per Catalunya, per la crema de les restes vegetals de les explotacions agrícoles en la que es demana al Govern espanyol la modificació i adequació de la normativa per fer possible que la pagesia pugui continuar efectuant les cremes segures de les restes vegetals als propis camps de conreu. També es demana al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que, d’una banda, estudiï la llei, en busqui excepcions i en faci una interpretació per tal de donar solució al sector agrari, i de l’altra, que apliqui una moratòria a la llei, vinculada a un pla d’arrencades o a  l’execució de plans de reconversió varietal.

L’encarregada de defensar la moció ha estat la portaveu del Grup de JxCat, Rosa Pujol, que ha recordat el balanç negatiu que, en tots els aspectes, està marcant la campanya agrària del 2022. De fet, es considera la pitjor campanya agrària en dècades, amb moltes traves i problemes als quals ara hi cal afegir la prohibició de la crema dels arbres arrancats i de les restes vegetals, un fet que suposa “un sobrecost sobrevingut i inacceptable per a les economies familiars nostres pagesos i pageses”, ja que el tractament biològic en grans volums “pot representar un increment de costos d’entre 1.000 i 1.500 euros per hectàrea”.

Per tot plegat, Rosa Pujol ha lamentat que el Departament d’Acció Climàtica i Agricultura no hagi tingut capacitat de reacció i no hagi buscat una solució a aquesta problemàtica ni una excepció en la normativa. Aquesta passivitat, “no donant resposta a la crema de restes vegetals i sense definir tampoc com cal fer la gestió d’aquests munts d’arbres”, comportarà, segons Rosa Pujol, “un augment potencial d’incendis, i un major risc de malalties, plagues i fongs”. Tot plegat, afegint “un nou entrebanc i una nova preocupació en el nostre sector primari”. La portaveu de JxCat ha acabat dient que “la pagesia és l’ase dels cops”, i en aquest cas ha rebut “un cop més” per part d’algú “que no trepitja el territori i que legisla des d’una butaca”, i que no és conscient que “una feina que abans es feia amb foc i temps, ara costarà 1.500 euros per hectàrea”.

Una altra de les mocions debatudes durant el ple d’avui ha estat la presentada pel grup polític d’ECP en defensa del sector lleter. En aquest cas, la posició del Grup de JxCat ha estat defensada per Joan Gilart, que ha remarcat la necessitat de defensar “sempre” els treballadors del sector primari, un sector “molt perjudicat els darrers anys i que sempre ens tindrà al seu costat”. Gilart ha lamentat, però, que un cop més es tracta d’una moció “per instar a departaments de la Generalitat o ministeris de l’Estat a dur a terme accions concretes, per tant, una vegada més, accions fora de les nostres competències”. El Grup de JxCat ha votat favorablement a una moció que ha estat aprovada.

El vicepresident primer Jordi Latorre ha estat l’encarregat de defensar la posició de JxCat davant la moció presentada pels grups polítics del PSC i UA relativa a l’exclusió financera per combatre el despoblament en entorns rurals. El vicepresident ha compartit la preocupació del seu grup respecte a un tema que també contribueix al despoblament i a l’abandonament del camp, i ha ofert dades significatives sobre la reducció alarmant d’oficines i serveis bancaris a l’entorn rural. Això sí, ha expressat els seus dubtes respecte a com es podrà resoldre aquest tema a nivell legislatiu i de finançament, motiu pel qual ha volgut remarcar que les administracions provincials i catalana “han fet els deures, però no la de l’Estat espanyol”, a la qual ha instat a implicar-s’hi a fons. Per tot plegat, Latorre ha dit que el Grup de JxCat votaria en contra una moció que ha estat rebutjada pel Ple.

Una darrera moció, presentada pel grup polític de Cs per al reconeixement del sector vitivinícola lleidatà, ha estat admesa en el seu plantejament de base, però desestimada en dos dels seus punts, en els que demanava a la Diputació preveure partides pressupostàries per a crear un Pla provincial de relleu generacional dirigit a tots els sectors, així com una línia d’ajuts per a fomentar la representativitat de la dona en el sector vitivinícola i ajudar a trencar la bretxa de gènere del sector. La posició de JcCat ha estat defensa per la diputada Rosa Maria Perelló.

Al marge de les mocions presentades, el Ple també ha tractat l’aprovació de l’acceptació de la renúncia de la subvenció del Conveni de col·laboració entre la Diputació i l’Ajuntament de Lleida per al finançament de les obres del Museu Morera, aprovat per acord del Ple de la Diputació de Lleida el 19 de maig de 2017. Al respecte, el vicepresident Latorre ha precisat que, davant la demora de les obres del Museu Morera, “que tots lamentem i la ciutat de Lleida no es mereix”, l’Àrea de Cooperació Municipal de la Diputació i l’Ajuntament de Lleida van preveure que la millor manera de respondre a la nova realitat seria la redacció d’un nou conveni per “adaptar els expedients a la realitat de l’execució de l’obra i assegurar així el finançament”. Segons Latorre, aquest conveni està seguint els procés de tramitació intern perquè la Junta de Govern el pugui aprovar dins els terminis previstos i suposarà “una simplificació administrativa important”, a més de facilitar un “estalvi de temps i recursos”.

També ha intervingut el diputat Eloi Bergós per demanar el vot favorable a l’aprovació de la tercera Addenda modificativa del Conveni de col·laboració estratègica entre la Diputació de Lleida i la UdL per a les anualitats 2020-2023. Aquest punt, que ha estat aprovat, té el seu origen en la manca de personal qualificat de secretaria i intervenció en els nostres ajuntaments i comarques. Bergós ha remarcat que, per donar-hi resposta, des de la Diputació s’han ampliat les places de SAT, i ara s’injectaran “més recursos per facilitar la formació de nou personal tècnic i això ho fem de la mà de la nostra universitat de referència, la UdL, i del Col·legi de Secretaris i Interventors de Lleida”, ha dit.