- Ho ha defensat donant suport a una moció presentada pel Grup d’En Comú Podem en aquest sentit al Ple de la Diputació de Lleida.
- El grup de JxCAT també ha recolzat una altra moció en suport de la candidatura al Jocs Olímpics d’Hivern Pirineus Barcelona 2030.
El grup de JxCAT a la Diputació de Lleida, liderat per l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, s’ha mostrat partidari de que els Governs de l’Estat i de la Generalitat compensin els municipis que al llarg dels anys s’han vist afectats per les explotacions de les autopistes i vies ràpides que durant anys han creuat els seus termes. Ho ha fet durant el ple de setembre de la Diputació, celebrat aquest dijous al matí.
La supressió dels peatges s’ha debatut en una moció presentada pel grup d’En Comú Podem a la qual ha donat suport JxCAT, i que ha estat aprovada. La posició d’aquesta formació ha estat defensada per la diputada Rosa Pujol, que ha demanat que el Govern de la Generalitat tingui un model clar de gestió de vies de gran capacitat i no esperi els plantejaments que vinguin del govern de l’Estat. És per això que ha reclamat un ús idoni de la xarxa d’autopistes, autovies i vies segregades, un cop desapareguts els peatges i barreres, així com la millora de la seguretat i la fluïdesa del trànsit, reduint les emissions dels vehicles, i la consegüent millora de la qualitat de l’aire.
De la mateixa manera, Pujol ha demanat eliminar els greuges territorials actuals pel que fa a les diferències d’accés a les vies d’altes prestacions i d’estàndards de qualitat; assignar recursos econòmics per l’autofinançament del sistema a la promoció del transport públic de viatgers, de modus de transport més sostenible; i executar millores a la xarxa de carreteres, tant pel fa a les vies d’altes prestacions com de la xarxa bàsica.
Respecte als punts de la moció d’En Comú Podem, Rosa Pujol s’ha mostrat molt contundent i totalment d’acord amb les reivindicacions pel que fa a les compensacions per als ajuntaments que durant anys han patit els greuges de les explotacions de les autopistes i vies ràpides que passaven pel seu terme, i que actualment, amb la supressió dels peatges, es veuen perjudicats per la fi de les concessions i la pèrdua d’ingressos per IBI. Pujol també ha fet referència al posicionament favorable a atendre les demandes relatives als treballadors i treballadores, tot i que ha precisat que han de ser les mateixes empreses les que assumeixin les responsabilitats que els hi corresponen. Per últim, ha recordat a En Comú Podem que forma part del Govern de l’Estat espanyol, que ha de ser el que executi part de les demandes que planteja en la moció.
Suport de la candidatura al Jocs Olímpics d’Hivern Pirineus Barcelona 2030
Junts per Catalunya també ha donat suport a una altra moció presentada pel Grup Socialista i UA en suport de la candidatura al Jocs Olímpics d’Hivern Pirineus Barcelona 2030, i que ha estat aprovada. En aquest cas, la posició ha estat defensada pel vicepresident Antoni Navinés, que ha dit que el Jocs del 2030 són “una oportunitat per a la ciutadania del Pirineu i per a les comarques de Lleida” i “no hi podem renunciar”. Una oportunitat “per sortir de l’oblit i de l’exclusió d’inversions i infraestructures claus”, per “fer un pas més en la lluita contra el despoblament i per acompanyar el sector turístic a repensar-se, actualitzar-se i pensar en els propers 50 anys en termes de ser referents en sostenibilitat, en la lluita contra la crisi climàtica i en turisme animalista i verd”.
Per tot plegat, perquè “podem ser els primers jocs d’hivern que es repensen i són exemplars mediambientalment, els més sostenibles, més pedagògics, més educatius i més sensibilitzats de la història”, Junts per Catalunya donarà suport a la moció, tot i que “no ens convenç la idea” de compartir aquest jocs amb Aragó, que “ha menystingut el Pirineu lleidatà en les ocasions en què ha presentat Jaca com a possible seu i ens menysté en tantes altres qüestions com la llengua i la cultura”.
Per últim, Rosa Perelló ha defensat la posició favorable del Grup en la moció presentada per Ciutadans on demanava el suport per al ‘impuls de la província de Lleida com a destí atractiu per a les empreses i la inversió desprès de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.