24 gen., 2022

Jordi Latorre demana “un compromís de país” per donar suport a la línia d’ajuts de 7M€ que la Diputació invertirà per afavorir la repoblació de l’entorn rural

  • El Ple de gener ha aprovat les bases per a la concessió de subvencions, els primers ajuts específics que la corporació impulsa en aquest àmbit
  • Durant la sessió, també ha pres possessió com a diputat Jordi Llanes en substitució de Ramon Cónsola
  • Junts per Catalunya ha votat en contra de les dos mocions presentades, que han estat rebutjades, referents a la reforma laboral i a un pla de joventut

El vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, ha demanat avui un “compromís de país” per tal que sigui més efectiva i profitosa la línia d’ajuts de 7 milions d’euros que la corporació ha aprovat avui en el seu Ple de gener per a la concessió de subvencions a entitats locals de les comarques de Lleida per a la realització d’actuacions que permetin afrontar el repte demogràfic.

Latorre ha estat l’encarregat d’exposar aquesta nova línia de subvencions, “els primers ajuts específics” –ha dit– que ha impulsat la Diputació per tal d’implementar projectes de repoblació, amb “la idea clara de generar oportunitats i afavorir la fixació de la població, especialment del jovent i l’arribada de nova població”. Latorre ha definit les bases com “molt ambicioses” i fruit del treball amb tots els agents i institucions afectats, i que han de significar “un abans i un després en aquesta lluita”.

Les bases d’aquest projecte contemplen tres línies de subvencions: ajuts per al foment de l’habitatge, ajuts per a la contractació de tècnics que promoguin el repoblament i ajuts pel finançament d’inversions que generin oportunitats per al repoblament. En totes tres línies s’estableix un mínim de projectes per comarca per servir alhora de projectes-pilot territorials. També es potenciaran les actuacions d’abast supralocal, entenent que la cooperació permet projectes “de major impacte, que és el que al final augmenta les oportunitats”.

La primera línia, la d’habitatge, va destinada a fomentar la rehabilitació, compra o construcció d’habitatge públic per llogar-lo durant almenys 10 anys com a primera residència a inquilins del municipi o de fora. Els segons ajuts s’adrecen a contractar tècnics per dissenyar, generar i presentar nous projectes encaminats a la promoció d’accions que afavoreixin el repoblament, l’ocupació i el desenvolupament. Finalment, els ajuts per a iniciatives dirigides a repoblar les localitats pretenen finançar projectes que permetin l’estabilització i el creixement de la població, facilitant la creació d’activitats, l’ocupació i l’atracció del talent.

Els projectes han d’implicar un o diversos municipis que hagin perdut població i de menys de 2.000 habitants, que són un total de 193 ajuntaments de la demarcació (el 84% del total). En el cas dels ajuts a l’habitatge, aquesta serà la partida més gran, amb uns 4 milions d’euros, i van adreçats a municipis de menys de 500 habitants, podent arribar a ajuts de 100.000 euros per projecte.

Latorre ha tancat la seva intervenció assenyalant que la lluita contra el despoblament és un dels objectius d’aquesta legislatura i un compromís de l’equip de govern de la Diputació, i que es materialitzat amb “el començament d’una nova etapa que ha de suposar un abans i un després”, però que necessita “un compromís de país i una autèntica operació d’estat”, sumant “més actors institucionals” i que la implicació dels governs català i espanyol es demostri “amb fets”. En aquest mateix sentit, ha recordat que “no calen els Jocs Olímpics per fer inversions que fa seixanta anys que esperen, com l’eix pirinenc o l’autovia a França”, perquè “les nostres terres arrosseguen dèficits d’inversions, d’infraestructures, d’iniciatives i de projectes”, motiu pel qual “volem superar la queixa i també l’oblit”.

Pel que fa a les mocions, el grup de Junts per Catalunya ha votat en contra de les dos que s’han presentat, totes dues rebutjades pel ple. La primera l’ha presentat el grup de C’s per a la creació d’un Pla Estratègic Provincial de Joventut 2022-2026 amb l’objectiu de definir polítiques dirigides a l’assentament poblacional dels joves a la província, a la retenció i atracció del talent i a fomentar l’emprenedoria i oportunitats per als joves.

La posició deL Grup de JxCat ha estat fixada pel diputat Eloi Bergós, que ha remarcat que, des del grup, són molt conscients de la gravetat de la situació al voltant del despoblament, i que va molt més enllà d’una qüestió d’emprenedoria, sinó que afecta matèries com l’habitatge, la connectivitat, els serveis. Bergós ha anunciat el vot en contra de Junts per Catalunya.

L’altra moció ha estat presentada pels grups del PSC i UA, de suport a la reforma laboral acordada entre els agents socials per impulsar la creació d’ocupació estable i de qualitat, i per aturar la precarietat i la desocupació al nostre país. En aquest cas, la portaveu Rosa Pujol ha defensat el vot contrari del Grup de JxCAT al voltant d’un tema, el de l’atur, en el qual Espanya –ha recordat– encapçala tots els rànquings negatius a tot Europa, de manera que ha remarcat que el mercat laboral estatal “requereix d’unes mesures que proposin actuacions a curt, mig i llarg termini”, i que a nivell de Catalunya la problemàtica requereix “un marc laboral propi”. Rosa Pujol també ha expressat la seva sorpresa pel fet que des del PSC es presenti una moció de suport a la reforma laboral quan aquesta encara es troba en procés de negociació, i que, en tot cas, quan hi hagi l’aprovació de la reforma laboral, “se’n pot tornar a parlar”.

El primer ple del 2022 també ha inclòs la presa de possessió de Jordi Llanes com a nou diputat provincial del Grup de JxCAT en substitució de Ramon Cónsola, que va renunciar per jubilació al ple del desembre passat. Llanes, que és alcalde Castellnou de Seana, ocuparà l’àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat que encapçalava Cónsola, a més de ser representant de la corporació en els òrgans de govern del Patronat de Promoció Econòmica i de l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals, i representant de la Diputació a la comissió d’Agricultura de l’Associació Catalana de Municipis i al Consell d’Administració de l’IRTA.