19 maig, 2022

El Ple de la Diputació de Lleida dona llum verda a dos plans d’ajuts als municipis: el nou pla de sostenibilitat forestal i mediambiental, dotat amb 750.000 euros; i el pla d’ajuts al transport i menjador escolar no obligatori, dotat amb 582.000 euros

  • El nou pla forestal inclou dos línies de subvenció, una per fer front a les despreses de prevenció i l’altra, que és novetat d’enguany, per subvencionar la compra d’espècies arbòries o arbustives, el transport i les despeses de plantació.
  • El pla d’ajuts a les famílies amb infants que s’han de desplaçar a altres nuclis o municipis per anar a l’escola -i que la Generalitat no ajuda en el finançament del seu menjador i transport.
  • La sessió també ha aprovat una moció presentada pel Grup de JxCat en suport a la pagesia arran de les darreres gelades, i que demana, segons ha defensat la portaveu Rosa Pujol, accions immediates per evitar “una catàstrofe de país”

El Ple de la Diputació de Lleida ha aprovat, en la seva sessió ordinària del mes de maig, dons plans d’ajuts: el Pla de cooperació municipal per a la sostenibilitat forestal i mediambiental per a les anualitats 2022 i 2023; el pla d’ajuts per al transport i menjador escolar no obligatoris, així com una moció en suport de la pagesia presentada pel Grup de JxCat.

Començant pel primer d’aquest punts, el Pla de cooperació municipal per a la sostenibilitat forestal i mediambiental ha estat presentat pel diputat de JxCat Jordi Llanes i ha estat aprovat per unanimitat de tots els grups. Llanes ha detallat que aquest pla està dotat amb 750.000 € i inclourà dues línies de subvenció: una primera, dotada amb 519.000€, per fer front a les despeses derivades de la prevenció d’incendis forestals els anys 2022 i 2023, conservant els mateixos criteris que les convocatòries anteriors. En són beneficiaris un total de 113 municipis de la demarcació de Lleida, els que presenten un major risc d’incendi forestal, amb uns criteris de repartiment que són d’un 50% fix, un 25% en funció de la superfície del municipi i un 25% en funció dels nombre de nuclis de població.

La segona línia és una novetat d’enguany i naix amb voluntat que tingui continuïtat. Té com a objectiu subvencionar la compra d’espècies arbòries o arbustives, el transport i les despeses de plantació (moviments de terres, sistema de reg) en espais de propietat municipal. Aquesta línia està dotada amb 231.000€ i tindran la possibilitat de demanar-la 231 municipis de la demarcació. S’ha determinat un fix per municipi de 1.000€. En funció de la resposta es podran variar els criteris de repartiment o augmentar o disminuir aquesta consignació en properes convocatòries. L’objectiu és augmentar, crear o potenciar zones verdes per fer divulgació i conscienciar sobre el canvi climàtic i el paper de la vegetació com a fixadora de carboni en la lluita per aturar-lo. Els municipis poden aprofitar aquesta línia per efectuar plantacions amb associacions, escoles o col·lectius per maximitzar aquesta tasca de divulgació i conscienciació.

En relació Pla de Cooperació Comarcal per a fer front a les despeses de transport i menjador, que s’emmarca en l’objectiu de la legislatura de lluita contra el despoblament, la Diputació ha aprovat per unanimitat l’aprovació del pla dotat amb 582.000 € que aniran destinats a ajudar a aquelles famílies amb infants escolars que s’han de desplaçar a municipis o nuclis que no son els propis, perquè no hi ha escola, en concepte de transport i menjador escolar no obligatoris. 

Axií la Diputació subvenciona del transport el % del cost del servei que suposen els alumnes que es desplacen dins un mateix municipi; i també el servei de menjador, fins un màxim de 3.17€/menú.

El Vicepresident Jordi Latorre ha proposat públicament a la Generalitat, que a mesura que s’avança en la universalització de l’educació al nostre país -el curs vinent s’ha anunciat la gratuïtat de P2- es tingui en compte la situació d’aquestes famílies i infants i ajudar a que no siguin discriminats, ni hagin de conviure amb aquest tracte desigual.

Rosa Pujol durant el Ple

Pel que fa a la moció en defensa de la pagesia, ha estat defensada per la Diputada – Portaveu del Grup, Rosa Pujol, i ha estat presentada a proposta de la plataforma ‘Salvem la pagesia, defensem el món rural’. Pujol ha recordat que “el darrer episodi de gelades ha suposat unes pèrdues de 400 milions d’euros per al sector, i que la resposta per part de les autoritats corresponents s’està demorant en el temps, tot el contrari del que va passar, per exemple, quan al darrer Sant Jordi el sector editorial va patir les inclemències meteorològiques i va rebre una resposta gairebé immediata, un fet que el Grup de JxCat ha valorat molt positivament.

Per tot plegat, Rosa Pujol ha demanat que la pagesia “sigui tractada amb dignitat” i ha expressat la seva “decepció profunda” al comprovar com “la ciutadania de les nostres comarques i la pagesia són considerats ciutadans de segona”, quan és “un tema d’estat”. La portaveu del Grup de JxCat ha elogiat la bona voluntat per part de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, però ha denunciat que la situació, amb cada cop “menys terres cultivades i falta de relleu generacional”, requereix una actuació ràpida, perquè sinó serà “una catàstrofe de país” i “perdrem la pagesia com a sector estratègic i essencial”. Una actuació ràpida que passa, com a punts fonamentals, per la implementació d’ajuts directes i la modificació de la pòlissa d’Agroseguro.

La portaveu també ha apostat per “reconstruir afectes, confiances i dignitat amb la nostra pagesia”, i ha demanat als diputats i diputades que donin suport a la moció perquè “no hi ha debat possible: o estem al costat de la pagesia o no ho estem”. I ha acabat amb un proverbi sufí per explicar el perquè de la defensa d’aquesta moció: “Quan hagis d’escollir entre diferents camins, tria sempre el camí del cor. Qui escull el camí del cor mai no s’equivoca.”

La moció ha tirat endavant amb el vot favorable de tots els grups.