17 març, 2022

El Grup de JxCAT dona suport al Ple de la Diputació a una moció per demanar al Govern Espanyol més convocatòries i amb més places per al cos de secretaris-interventors.

  •  El vicepresident Jordi Latorre defensa la tasca de la Diputació en aquest àmbit, tot recordat que aquest 2022 s’hi destinen 4M€ i més de vuitanta tècnics que estan donant suport als ajuntaments i als consells comarcals.

El Grup de JxCat a la Diputació de Lleida ha donat suport, al Ple corresponent al mes de març de 2022, a una moció per establir plans de formació inicial per als professionals que s’inicien en la carrera de secretaris-interventors i per demanar al Govern espanyol que incrementi en periodicitat i nombre de places les convocatòries i ofertes de treball d’aquests cossos.

Aquesta ha estat la tercera moció presentada durant el Ple, a càrrec del grup polític d’ECP, i era de suport a la prestació de les funcions públiques de Secretaria i Intervenció. La posició del Grup de JxCat ha estat defensada pel vicepresident primer de la Diputació, Jordi Latorre, que ha expressat no només la preocupació de la corporació al voltant d’aquest tema, sinó la feina que ja s’està fent des de la Diputació per resoldre la problemàtica. “La Diputació és conscient, li preocupa i està treballant per revertir l’absència de secretaris interventors en els municipis petits”, ha dit Latorre, que ha detallat que, aquest 2022, hi ha més de 4M€ destinats a potenciar aquest servei, i que més de 80 persones tècniques estan donant suport als ajuntaments i als consells comarcals. Un altre aspecte és el de la formació de futurs secretaris i interventors, en el qual “ja s’està treballant des de la Diputació”.

Aquesta moció ha estat votada per punts, i dos d’ells, amb el vot favorable del Grup de JxCat, han tirat endavant per unanimitat. Aquests dos punts han estat els referents, d’una banda, a que la Diputació garantirà l’establiment de plans de formació inicial per als professionals que s’inicien en la carrera de secretaris-interventors sense experiència prèvia i que estableixi perspectives de gènere en les polítiques de gestió del personal; i, de l’altra, que la Diputació demanarà al Govern de l’Estat que incrementi en periodicitat i nombre de places les convocatòries i ofertes de treball d’aquests cossos.

Pel que fa a la moció presentada pel grup polític de Cs per a la baixada i supressió d’impostos, la posició del Grup de JxCat ha estat defensada per la seva portaveu, Rosa Pujol, que ha destacat que el plantejament de base de la moció no té en compte les balances fiscals entre Catalunya i Espanya, com tampoc la manca d’informació al respecte per part de l’Estat espanyol. 

Pujol ha remarcat, a més, “la necessitat de defensar el sector agrari, el món rural i les empreses petites i mitjanes”, perquè “no entenem que amb l’Impost de Successions i Donacions, Catalunya estigui al capdavant de l’afany recaptatori del teixit empresarial més nombrós, per ficar un exemple”. En aquest mateix sentit, Pujol ha recordat que “la petita i mitjana empresa familiar i autònoms són els més perjudicats per aquesta sagnia impositiva. Però a la vegada, l’estat espanyol és aquell que té més impostos no per gravar la riquesa, sinó per ofegar-ne la creació”. És per això el Grup de JxCat s’ha abstingut en la votació d’una moció que ha estat rebutjada en obtenir un únic vota favorable, el de Cs.

Una altra moció, a la qual el Grup de JxCat ha votat en contra i que ha estat rebutjada en tots els seus punts, ha estat la presentada pels grups polítics del PSC i UA sobre la xarxa viària de Lleida, Pirineu i Aran. La posició contrària de JxCat ha estat defensada per la diputada Rosa Maria Perelló, que ha destacat que la moció partia d’un plantejament equivocat, ja que demanava la posada en marxa d’una taula de treball que, precisament ara, la Diputació de Lleida ja ha tirat endavant amb els Governs espanyol i de la Generalitat. Una taula, a més, a la qual es podien haver fet arribar les peticions que s’inclouen en aquesta moció.

En aquesta mateixa línia, Perelló ha precisat que la proposta del pla de rodalies que incloïa la moció “també està feta, i va ser plantejada pel conseller Calbet a l’octubre passat”. A més, la diputada ha remarcat que, “si per agilitzar el desplegament de les rodalies a les nostres comarques, el PSC proposa que sigui Renfe qui ho lideri, aquest no és el nostre model i nosaltres no hi podem donar suport”.