- El diputat Jordi Llanes s’ha estrenat al Ple de la Diputació defensant la necessitat d’impulsar el desplegament de les energies renovables i que aquest sigui viable, respectuós amb el medi ambient i consensuat amb promotors, ajuntaments i veïns.
El diputat Jordi Llanes s’ha estrenat aquest dijous al Ple de la Diputació de Lleida corresponent al mes de febrer defensant el suport del Grup de JxCat a una transició energètica justa i el rebuig a la construcció de noves línies de Molt Alta Tensió. La intervenció de Llanes s’ha produït arran d’una moció presentada en aquest sentit per ECP, i a la que el Grup de JxCat hi ha votat favorablement i que ha estat aprovada per unanimitat.
Jordi Llanes ha explicat que, des de JxCat, s’està totalment a favor de les energies renovables i així assolir els ambiciosos objectius de produir el 100% de l’energia amb fonts renovables el 2050. És per això que el diputat del Grup de JxCat ha demanat engegar “d’una vegada per totes” el desplegament d’aquestes energies per poder “aturar el canvi climàtic” i que Catalunya deixi de ser “cuer” a nivell europeu en aquesta matèria. Un desplegament, però, que s’ha de fer de manera que sigui “viable, respectuós amb el medi ambient i consensuat entre els promotors, ajuntaments i veïns”.
Llanes també s’ha referit a la necessitat d’impulsar les Comunitats Energètiques Locals i crear un model socialment just i compartit que alhora faciliti la generació i la distribució de proximitat, evitant el transport de l’energia, així com ha donat suport a la iniciativa d’engegar en el període més breu possible l’Agència de l’Energia de Lleida, Pirineu i Aran.
Tot i així, Jordi Llanes ja precisat que és important matisar que “el nostre model és un model mixt”, és a dir, que defensa “combinar les Comunitats Energètiques Locals i els parcs d’energies renovables, perquè no ens enganyem, només amb les comunitats energètiques locals no podem cobrir la demanda de grans ciutats o grans activitats industrials. Cal combinar les dues opcions per poder assolir l’objectiu de produir el 100% de l’energia amb fonts renovables el 2050”.
Durant el Ple d’avui, també la diputada Rosa Perelló ha defensat el posicionament contrari a la moció de Cs en relació a les contractacions d’urgència per part dels ajuntaments, que el ple ha rebutjat, defensant que aquestes contractacions d’urgència son eines amb les que els municipis poden fer front a situacions de necessitat.
El vicepresident primer, Jordi Latorre, ha detallat l’actuació de la Diputació de Lleida davant la falta de secretaris en el Servei d’Assistència Tècnica (SAT). Latorre ha explicat que ara mateix la Diputació es “preocupa i ocupa” per resoldre aquest tema, i que l’obligació de la corporació és atendre aquells municipis que estan legalment exempts. Així, el vicepresident ha dit que, en aquests moments, des de la Diputació s’estan pagant 36 secretaris interventors, i ha recordat que a la inversió per aquest concepte s’hi han afegit mig milió d’euros entre el 2019 i el 2021, amb la qual cosa la Diputació està pagant 2,6M€ per donar suport jurídic als ajuntaments, el que fa un total de 4M€ i 70 persones per fer aquesta tasca.
Jordi Latorre ha remarcat que “no és culpa de la Diputació” que un temps enrere el Govern espanyol agafés competències que eren de la Generalitat, com tampoc ho és que hi hagi poques convocatòries de places, i ha detallat que, des de la Diputació, “hem demostrat que ens preocupem” per aquesta problemàtica que ara mateix està en fase de “revisió i anàlisi”, i que quan s’hagi “redefinit el model”, se seguiran fent accions per reduir-la i minimitzar-la, perquè el que no és factible és “invertir sense retorn”.